Ting. Het luisteren op een ander niveau

Als je iets van ervaring in qigong, daoyin of ander intern systeem hebt dan is de Chinese term ‘Ting’ je misschien niet onbekend. Het is de kunde om te luisteren. Dit luisteren moet echter begrepen worden als een bewustwording of gewaarwording zonder direct betekenis te willen geven en niet puur auditief. Je bent wel volledig present maar niet verstorend, je gehele perceptie ontvangt maar oordeelt niet. Dit is luisteren op het hoogste niveau en is een kwaliteit die je als therapeut wil ontwikkelen. Het zal je behandeling maar ook de ervaring van de behandeling voor jou en je patiënt danig veranderen.

Vanuit het aspect van de therapeut kan je ‘Ting’ toepassen op je anamnese. We hebben allemaal jaren gestudeerd en ons hoofd zit vol met oplossingen voor verschillende pathomechanismen. Het is dan ook een uitdaging om simpelweg te luisteren naar je patiënt of client zonder er al direct een oordeel, behandelplan, massagetechniek of kruidenformule aan vast te plakken.

Vanuit ‘Ting’ kan je richting geven omdat het een heel integere kwaliteit van luisteren is.

Naar mijn eigen ervaring is ‘Ting’ essentieel om te behandelen op hoger niveau. Je wil streven naar een betere kwaliteit van dit luisteren. Je houding tijdens een behandeling of nog beter hoe jij je lichaam verhoudt tot je patiënt, kan ‘Ting’ beïnvloeden. Dit werkt echter in 2 richtingen want door weer beter naar je lichaam te luisteren gaat ook je houding veranderen. Als je bijvoorbeeld met een gespannen schouder tuina uitvoert, heeft jouw lichaam stagnatie waardoor jouw techniek niet goed aankomt bij je patiënt. Aan de andere kan zal de feedback van je patiënt ook niet goed bij jou aankomen. Er zit letterlijk een kink in de kabel waardoor de communicatie niet soepel verloopt.

 

De eerste stap in een behandeling van hoger niveau is dan ook hoe goed jij naar jouw lichaam kan luisteren voor je communicatie met je patiënt tot stand probeert te brengen. Vanuit ‘Ting’ kan je richting geven omdat het een heel integere kwaliteit van luisteren is. Daarom zijn qigong, daoyin, taijiquan voor mij zo belangrijk om dat ze me op een gestructureerde manier hebben leren luisteren naar mijn lichaam. Als docent tuina massage vind ik het dan ook belangrijk dat mijn studenten deze kwaliteit ontwikkelen.

Stap 2  is de fysieke connectie met je patiënt. Dat moment wanneer je je hand op je patiënt of client legt. Luister je eerst naar de feedback van het lichaam van je patiënt of ga je hals overkop je behandelplan op je patiënt loslaten? Is er überhaupt sprake van communicatie eenmaal je begint te behandelen? Een goed therapeut stelt vanuit ‘Ting’ zijn behandelplan bij. ‘Ting’ is de leidende factor voor de fijn afstelling van het concept dat je in je hoofd had eenmaal je fysiek contact hebt gemaakt. De kennis van de jaren studie moet gecombineerd worden met de juiste kwaliteit van luisteren die je leidend is in je techniek die eveneens gebasseerd is op ‘Ting’.

Stap 3 is dus de beheersing van je techniek waarbij ‘Ting’ ook een belangrijke rol speelt. ‘Ting’ zal toonaangevend zijn voor de intentie, diepte, tijdsduur, kracht, enz…, van je  techniek. Hierbij is de vormende training van daoyin, taiji, qigong etc die ik beoefen cruciaal. Deze training is namenlijk de ‘grondverf’ voor het lichaam. Zonder deze uiterst lichaamlijke training heeft ting geen basis. Dit is het taijitu principe

Er zijn natuurlijk nog meer stappen maar daar kom ik in een volgende blog nog wel eens op terug. Zoals je kan lezen is ‘Ting’ een kwaliteit die de moeite is om te ontwikkelen om op een hoger niveau te gaan behandelen. Ons vak is groeien op allerhande niveaus en ‘Ting’ trainen en ontwikkelen kan je daarbij helpen. Waar kan jij nog ‘Ting’ inzetten om effectiever te werken of te leven? Laat het me weten?

Ben je geïnteresseerd in de trainingen die ik doe en die de vormende kwaliteit voor ‘Ting’ opbouwen? Wel, ik doe binnenkort een cursus bij Academie Bo-yi. Daarin ga ik 4 dagen lang verdeeld over 2 weekends met jou aan de slag met daoyin, qigong en partneroefeningen.

 

https://www.bo-yi.nl/bijscholingen/acupunctuur/daoyin-oefeningen-voor-therapeuten-leren-werken-met-qi

op facebook vind je ook het event hier