Orthopedische Acupunctuur

 

Chinese geneeskunde is blijven leren en het laatste jaar heb ik me verdiept in de orthopedische acupunctuur met niemand minder dan Andrew Nugent Head.  Zo ben ik  maandelijks naar Hamburg en Offenbach gereisd voor intensieve weekends waarin ikzelf behoorlijk wat naalden in het lichaam heb gekregen. Zelf ervaren is altijd een goede leerschool en mijn doel was nog effectiever met pijnklachten te kunnen werken. Wil je iets meer over orthopedische acupunctuur weten lees dan vooral verder.

‘Wat is orthopedische acupunctuur?

Het is een onderdeel van de acupunctuur waarin de focus ligt op pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Vaak worden Ah-shi punten geprikt. Deze punten zijn pijnpunten op je lichaam die al dan niet behoren tot het standaard meridiaan verloop en zijn punten. In de reguliere acupunctuur zijn de meridiaan punten vaak degene die behandeld worden. Veelal is de bedoeling jouw qi en bloed weer normaal te laten stromen in een gebied. Als dat niet zo is ervaar je symptomen zoals pijn, bewegingsbeperking, doofheid, roodheid, etc. Dit omvat klachten zoals reguliere spierpijn, reuma, spit, krampen, hernia etc.

In de orthopedische acupunctuur gaan we ook meestal op de ‘jin jing’ ofwel de spier pees meridianen werken. Dit is een netwerk van weefsels die als rekkers je lichaam in balans houden. Ah-shi punten (triggerpoints) zullen door de samengetrokken toestand van de spier, het bloed zuurstofarm en zuur maken. Dit resulteert in ongemak en pijn.

Je begrijpt al dat spanning of net te weinig spanning gemakkelijk tot klachten kan leiden. Het mooie van deze jin jing is dat ze je hele lichaam van kop tot teen verbinden. Veel uitstralende pijnklachten zijn hiermee te verklaren.

Wat is anders aan orthopedische acupunctuur?

Als je pijn ervaart is er altijd sprake van een stagnatie. Dat merk je vaak als je op of rond de regio van een klacht duwt maar ook soms bij beweging. Met een techniek die we “sparrow pecking” noemen gaan we dan zoeken waar de beknelling in je spier zit. Vervolgens gaan we net als een mus die met zijn bekje naar een wormpje zoekt, de kern van de stagnatie opsporen. Dit is heel anders dan normale acupunctuur.

Door deze naaldtechniek introduceren we weer leven in het gebied door bloed naar het gebied te brengen. Soms zorgen we ervoor dat wat er te veel is weer kan bewegen of afvloeien. Zo kan je bijvoorbeeld een doof gevoel hebben in je been omdat het bloed niet genoeg de spieren voedt maar het kan ook zijn dat er in de heup een blokkade is die ervoor zorgt dat er geen bloed bij kan. Zo hoor ik vaak dat ondanks oefeningen een klacht niet verbeterd. Vaak komt dit doordat het gebied dat je wil trainen gewoon niet gevoed kan worden door blokkades.

 

Sparrow pecking geeft vaak aparte sensaties waarin je reacties zoals fasciculaties, ofwel kleine spiertrillingen, kan ervaren maar ook vulling van een gebied, warmte, zeurend zwaar gevoel, etc. Mijn eigen ervaring is dat het in begin intens aanvoelt maar dat je al vrij snel voelt dat er weer beweging in een gebied komt en zelfs ver daarbuiten.  Dat laatste is een heel fijn gevoel omdat het niet pas een paar dagen na de behandeling gebeurd maar terwijl je bij me bent. Direct merkbaar effect.

Na de behandeling is het vaak raadzaam om niet uren stil achter een bureau te zitten maar om de spieren wat soepel te houden of even warm te douchen. Dit bevorderd de bloedstoevoer en garandeert een langdurig effect van de behandeling.

Is dit hetzelfde als Dry needling?

Nee. Er is een groot verschil tussen orthopedische acupunctuur en de dry needling door fysiotherapeuten en soms zelfs chiropractie toegepast.

We moeten eerst inschatten welke stimulans jouw lichaam en de bijbehorende klacht nodig heeft. Pols en tongdiagnose, kennis van het meridiaan systeem en een goede anamnese gaan helpen jouw klacht accuraat in te schatten en te behandelen. Zo kunnen we soms maar een heel licht gevoel van leven introduceren in een gebied met geringe sensaties en dit een tijdje aanhouden. In andere omstandigheden dan weer een sterke snelle stimulans als het lichaam en de klacht dat nodig heeft. Er is ook een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Zo moet je goed weten wáár in de cyclus een vrouw zich bevindt bijvoorbeeld.

Orthopedische acupunctuur beoefenen is traditionele Chinese geneeskunde. Gebruik je deze methodiek dan verwacht je dat iemand  inzicht heeft in het lichaam en de regels kent van die geneeskunde. Orthopedische acupunctuur wordt dus niet ingezet als een alleenstaande ‘gimmick’, of met de instelling baat niet schaadt niet. Dit gaat veel verder dan een knobbeltje in de spier opzoeken en daar vervolgens een naald in te steken. Je kan niet zomaar 1 stukje uit een andere geneeskunde toe-eigenen, marketing technisch anders verpakken en denken dat dit zonder consequenties is voor de patiënt.

Dat dry-needling tot diep in de spier prikt en acupunctuur niet, is een argument dat ik wel vaker zie voorbijkomen. Dit is marketing onzin. Nu zijn er wel stijlen van acupunctuur die puur op de oppervlakte werken maar dit is niet de klassieke acupunctuur.  

Wat vooraf gaat, en volgt, aan orthopedische acupunctuur is even belangrijk als niet belangrijker dan het naaldwerk zelf! Dit wordt in de westerse aanpak niet enkel over het hoofd gezien…men weet het gewoon niet.

 De techniek sparrow pecking is op verschillende manieren uit te voeren en tegelijkertijd gemakkelijk te combineren met de standaard meridiaan punten om de behandeling op een nog hoger niveau te heffen. Daarnaast is het maar 1 van de vele technieken toegepast binnen de orthopedische acupunctuur.

Ik kan nog even doorgaan met de verschillen aan te tonen maar als laatste reden is de kunde van het naald zetten. In China mag je pas een naald in een patiënt zetten als je veel geoefend hebt in het naald zetten. Daarom wordt het bekeken als een kunst die jaren vergt om te ontwikkelen. Zo zie je bijvoorbeeld dat er nooit met buisjes wordt gewerkt om de naald insertie te begeleiden. Dit is omdat de insertie zelf al een deel van de behandeling is die een therapeutisch nut heeft. De lagen van weefsel waar je doorheen gaat met een naald  hebben andere kwaliteiten dan de puur fysieke.

De kunde  van goede acupunctuur omvat:

  • het moment van insertie door de huid
  • de manier waarop je de naald vasthoudt
  • de manier waarop je helpende hand werkt
  • de snelheid van hoe je doorheen het weefsel gaat na de insertie
  • hoe lang de naald retentie is
  • hoe de therapeut Qi in de handen heeft en kan manipuleren
  • etc

Kortom als je echt brood wil, ga je ook niet naar de supermarkt maar naar een echte bakker.

Combinatie met kruiden en tuina:

Zoals altijd is een integrale aanpak vaak het meest effectief. Zo gaan tuina en acupunctuur hand in hand. Indien nodig kunnen Chinese kruiden maar ook oefeningen en houdingscorrectie de prognose bevorderen.

Heb ik je interesse gewekt en heb je zelf een van die kwaaltjes die maar niet verdwijnen ondanks dat je alle moeite doet? Of ken je iemand die al verschillende behandeltrajecten ondergaan heeft en nu eindelijk eens van zijn/haar klacht vanaf wil. Klikt dan hier