Balance Your Gut:

BYG

De weg naar een goed gevoel in je buik

Mijn zoektocht binnen de ‘tuina’ ofwel therapeutische massage is de laatste 3 jaar sterk gericht geweest op de orgaanmassage. Deze tak binnen de tuina is zeer moeilijk in het westen te vinden. Na een lange zoektocht in Westerse en Chinese literatuur gecombineerd met training bij verschillende gerenommeerde dokters, heb ik mijn eigen methode ontwikkeld.

Mijn Balance Your Gut methode of ‘BYG’ is zeer sterk beïnvloed door taoïstische buikmassage. Mijn bedoeling is om deze apart in een reeks van 3 behandelingen in te zetten of binnen een bestaande behandeling te integreren waarin de werking van de stofwisseling cruciaal is. Dat laatste gebeurde natuurlijk al vaker maar zal in de toekomst nog een grotere rol gaan spelen in mijn behandelingen.

Waarom ‘BYG’?

De buik is de gemakkelijkste manier om de organen te behandelen met de handen vanwege het zachte weefsel op de buik zelf. Daarnaast bevindt ons gehele digestieve systeem zich in de buik. Uit mijn 15 jaar praktijk ervaring kan ik inmiddels zeggen dat 95% van de mensen die ik zie, een verstoord digestief systeem hebben. Factoren die daaraan bijdragen zijn:

 • Constitutie
 • Jarenlange dieetgewoontes
 • Emoties: boosheid, twijfel, schaamte, verdriet,..
 • Operaties
 • Leeftijd
 • Bestaand ziektebeeld
 • Virale of bacteriële infecties

 

 

“Wist je dat de cellen van je darmen dezelfde zijn als die van je hersenen? De openheid kan zich dus zowel fysiek als emotioneel uiten. Maar liefst 95% van de serotonine, je geluk hormoon bevindt zich in de darmen”

Ik vertel vast niets nieuws als ik zeg dat je uit voeding en ademhaling de energie verkrijgt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Wat we ons echter vaker niet realiseren is dat er een heel ‘fabriek’ in ons lichaam in gang schiet om voedsel te verteren. Van je mond tot je kont legt je eten, via 1 doorlopend pijp, een weg af. Dit hele proces vraagt gigantisch veel energie van je lichaam want er worden verschillende systemen bij betrokken. Zo worden vloeistoffen geproduceerd en afgegeven. Er zijn ook organen die fysiek werk leveren waaronder de maag, de lever, galblaas en de darmen in wat de darm peristaltiek noemt.

Dit hele system merk je niet als je 100% gezond bent… maar dat is niemand. Bekende klachten zijn:

 • Zuurbranden
 • Pijn ergens in de borst en\of buik
 • Misselijkheid, overgeven
 • Moeheid na het eten
 • Opgeblazen gevoel
 • Alle ontlasting die niet goed gevormd is
 • Aambeien
 • Witte vloed
 • Pms

De lijst is eindeloos en de gevolgen gaan van klein ongemak naar systemische klachten zoals diabetes, collitis, immuunziektes en dergelijke. De stofwisseling die zich in de buik plaatsvind heeft een breed effect op andere orgaansystemen in je lichaam en steeds meer studies wijzen het belang ervan uit.

 

Een gevolg van een goed werkende stofwisseling is dat de kruiden (of andere supplementen) die je neemt effectiever opgenomen zullen worden. Dat resulteert in een snellere prognose van het genezingsproces.

Wat houdt een ‘BYG’ Behandeling in:

De aparte ‘BYG’ behandeling bestaat uit een blok van 3 behandelingen. De reden daarvoor is, is dat de buik geleidelijk aan gereguleerd moet worden. De buik bestaat uit zacht relatief kwetsbaar weefsel en reageert vaak niet goed op bruuske veranderingen.

In de BYG-behandeling zelf zit een diagnose van de buik die informatie geeft over je gehele lichaam. Aan de hand van verschillen in structuur, spierspanning, temperatuur, kleur, pijn etc… zal de behandeling richting gegeven worden. Er zal altijd nog een extra pols en Tong diagnose gedaan worden.

Ik werk zowel rechtstreeks op de organen als op punten en meridianen. Door de peristaltiek van de darmen te reguleren en vrije doorgang te creëren zorg ik ervoor dat je dus ook minder moeite moet doen om je voedsel te verteren. Minder moeite voor je spijsvertering en meer nutriënten uit je voedsel halen resulteert in meer energie voor je dagelijkse activiteiten… kortom een win-win situatie.

 

De rug wordt in de behandeling ook meegenomen. Vanuit de westerse geneeskunde weten we dat de zenuwen die vanuit de rug komen de organen aansturen. De Chinese geneeskunde kent een gelijkaardige kijk maar kent nog extra aspecten aan de energetica van de rug toe.

In het consult dat ongeveer een uur duurt breng ik je in een ‘Yinne’ staat van zijn. Deze staat van ontspannenheid en van rust in het hoofd is belangrijk. We willen namelijk dat je gedachten jezelf en de behandeling niet in de weg gaan zitten en plaats maken voor Yange activiteit en beweging in je lichaam is de kracht van BYG.

Wat kan je verwachten na een BYG behandeling:

 

Het spreekt vanzelf dat elke actie een reactie geeft en deze is afhankelijk van de toestand van de patiënt. Andere factoren die een belangrijke invloed hebben:

 • Dieet
 • Emotie
 • Constitutie en algehele energie
 • Onderhoud of curatieve aard van behandeling

Veranderingen in je ontlasting en urine zijn heel normaal en zelfs wenselijk. Veranderingen zoals kleur, consistentie, hoeveelheid en geur zijn vaak voorkomende tekens dat je lichaam aan de gang is en dat er ‘troep’ uitkomt. Mogelijk kan de buik ook iets gevoelig zijn.

De buik en rug zullen meer open aanvoelen alsof er een gewicht van je buik af is.