Laatste tijd ben ik me meer en meer aan het verdiepen in de weerslag die stress en emoties, zoals kwaadheid, frustratie en angst, hebben op ons lichaam. Omdat ik ervan overtuigd ben dat stress en emoties veelal de primaire oorzaak als niet een belangrijke secundaire “instandhouder” van klachten zijn, wil ik graag enkel van mijn bevindingen delen. Daarnaast ligt het speelveld van stress en emoties voor 99% buiten mijn praktijk en uit mijn handen als therapeut.

Er blijkt een rode draad te ontdekken te zijn in zowel oosterse- als westerse literatuur. Het jargon is verschillend maar de basis “emoties” blijven dezelfde. Ik heb de voorbije maanden enkele workshops gedaan in velden buiten mijn originele scholing en ook daar kwam ik dezelfde rode draad tegen. Mijn laatste workshop was met Wim Hof beter bekend als “the Ice-man”. Ook daar kwamen stress en emoties de revue voorbij.

Emoties…stress hoezo? Daar heb ik toch geen last van?

Voor de meeste mensen zijn “emotie” en “stress” woorden die in een sluier van ontkenning en weerstand gehuld zijn als je er naar vraagt. Het is belangrijk om het fenomeen stress goed te begrijpen. Door de jaren heen ben ik de oorzaak van stress als volgt beginnen begrijpen.

 

“Elke situatie waarbij wij ons mentaal bevinden op een plek die niet overeenkomt met de plek waar we fysiek of mentaal zijn, zouden willen zijn of niet willen zijn en die spanning teweegbrengt”

Stress hoeft dus geen negatieve oorsprong te hebben. Hoeveel keer heb je bijvoorbeeld al stress gehad om op vakantie te gaan?

Het grootste probleem met de emoties die ons parten spelen, is dat we dikwijls niet weten dat we ze hebben en dat ze nauw verbonden zijn aan een zelfbeeld dat we hebben opgebouwd. 95% van de tijd zijn deze emoties; kwaadheid, frustratie en woede. Allemaal dezelfde onderbouw en tevens nauw verbonden aan de eerder genoemde stress. Het is de stress die slecht licht aanwezig is maar eigenlijk altijd op “aan” staat, zonder begin of einde, die ons op lange termijn parten speelt. Dit is de stress die we zelf niet erkennen. Onderstaande types zijn bijvoorbeeld vatbaar voor stress gerelateerde klachten:

  • Perfectionist
  • Afhankelijk
  • Do-gooder
  • Spiritueel-religieus
  • Je wilt leuk gevonden worden
  • Zoekt geregeld nieuwe uitdagingen
  • Dwangmatig
  • People-pleaser
  • Controle freak

Denk je dus onder een of meer van deze types te vallen zou stress wel eens kunnen meespelen in je klachtenbeeld of het onderhouden.

Wat kan je nu zelf doen?

Onder stress gaat je lichaam hormonen en andere stoffen vrijmaken. Van oudsher hadden deze het doel om het lichaam in een hogere staat van paraatheid te brengen. Dit om te kunnen rennen, vluchten enz. Na deze ontlading hadden deze stoffen hun werk gedaan en was er weer een status quo. Helaas ontladen wij niet meer en blijven deze stoffen ons lichaam in paraatheid houden. Dit put ons uit!

  • Ontladen kunnen we doen door bijvoorbeeld genoeg te bewegen en aan sport te doen.
  • Genoeg nachtrust helpt aan de andere kant ook om de energie weer aan te vullen.
  • Je zou ook op het einde van de dag eens even rustig 5 a 10 minuten kunnen mediteren of ademhalingsoefeningen doen.
  • Wees tegelijkertijd ook eerlijk naar jezelf in situaties waar je merkt dat je jezelf niet kan uitdrukken of waar je je druk in maakt. Het is niet altijd opportuun om je emoties uit te drukken maar dat wil niet zeggen dat ze niet aanwezig zijn of dat je ze niet voelt.
  • Schrijf eens op welke dingen je uitputten gedurende de dag, wat frustreert je eigenlijk. Erkennen is dikwijls een belangrijke stap!
  • Een goede massage behandeling of acupunctuur sessie kan je weer even resetten maar natuurlijk ook je bijvoorbeeld je nachtrust beter maken.

Ik kan je hierbij in de praktijk extra handvaten meegeven. En kan ten zeerste het boek Zero pain van Adam Heller aanraden als interessant leesvoer omtrent deze kwestie.

Hier kan je gemakkelijk een afspraak maken bij Tuina massage Amsterdam.

Tarieven voor consult en behandeling.