Chinese geneeskunde

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde… ?

Op het internet kan je waarschijnlijk verschillende boeiende en interessante beschrijvingen van Chinese geneeskunde vinden. Ik vind het echter belangrijk mijn eigen kijk op de Chinese geneeskunde te geven aangezien je door mij behandeld zal worden.

Chinese geneeskunde draait om balans, balans tussen Yin en Yang. Elke verstoring van deze balans zal weerslag op Yin en Yang hebben. Wat wij in het westen “een ziekte” noemen is een mogelijke uiting van disbalans van Yin en Yang. Interessant is dat we niet elke disbalans ervaren als een klacht of als een ziekte. Pas als een disbalans zich als een ongemak begint te uiten, gaan we naar de dokter. Dit kan na een week zijn maar helaas merk ik in de praktijk dat men dikwijls pas na jaren gedoogd ongemak besluit hulp te zoeken.

“Waarom pas naar de dokter als we ziek zijn?”

Hoe werkt Chinese geneeskunde dan?

Een eerste belangrijk punt is dat we gaan proberen je lichaam zelf een duwtje in de richting van herstel te geven. Dat doen we door een deel bewustwording van levenspatroon en dus ook inzicht in mogelijke oorzaak van de klacht. Een van de kernpunten van Chinese geneeskunde is dat we de eerder genoemde balans proberen “natuurlijk” te herstellen. Met acupunctuur, tuina, kruiden, Qigong oefeningen, … , het proces is natuurlijk.
Een voorbeeld: Iemand met en Milt zwakte (Chinees gezien!!) kan als uiting van deze disbalans bijvoorbeeld zwakke spieren en losse ontlasting hebben. Ipv losse ontlasting en zwakheid te gaan behandelen zal een Chinees dokter de milt energie sterker maken. Vanuit de visie dat als de oorzaak van de klacht opgelost is de klacht zelf ook ophoudt. Je kunt wel eindeloos medicijnen slikken voor losse ontlasting en zwakheid maar dit is een straatje zonder eind en put de Milt nog meer uit. In het ergste geval ontstaat een verergerd klachtenbeeld en gaan andere organen ook aangetast raken.

Bovenstaand voorbeeld is helaas geen uitzondering maar eerder de algemeen aanvaarde manier van kijken naar gezondheid.

Mensen zijn meer dan een defect apparaat:

Een ander belangrijk aspect van Chinese geneeskunde is dat er geen onderscheid wordt gemaakt in mentale-, fysieke-, spirituele-, emotionele klachten. Disbalans van Yin en Yang heeft op alle niveaus tegelijkertijd zijn uitwerking. Als mens ben je een geheel en zo word je ook behandeld.
Depressie is hier en mooi voorbeeld van. Tijdens de behandeling zullen we bijvoorbeeld de organen sterken, de geest perspectief bieden waardoor de patiënt zich lichamelijk maar ook geestelijk beter zal voelen. Depressiviteit puur mentaal behandelen bestaat gewoon niet Chinees…

“Een negatief zelfbeeld beïnvloed je lichaam.”

Een standaard tuina/acupunctuur therapie behandeling bestaat uit een reeks vragen en een pols- en tongdiagnose, aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Aan de hand van dit behandelplan worden specifieke technieken en behandelmethodes zoals (acupunctuur, tuina, cupping, guasha, moxa,…) gekozen.

Aangezien ons dagelijkse leven weinig tot geen lichaams beweging meer omvat en dát ook dikwijls de oorzaak is van klachten, zal ik Qigong, Taichi of andere bewegingsvormen vanuit de Chinese traditie aanraden. Je kunt dan ofwel meedoen in de groepslessen of privé les krijgen. De keuze is natuurlijk aan jou!

Hier kan je gemakkelijk een afspraak maken bij Tuina massage Amsterdam.

Tarieven voor consult en behandeling.

Een greep uit veel voorkomende Klachten voor Tuina/Acupunctuur behandeling:

ruud vercammen

ruud vercammen

“Natuurlijk van je klacht genezen en een goede gezondheid hehouden begint bij jezelf. De keuze voor mij en mijn praktijk ook.”

One Body, One Lifetime!